Sojčin zapisník

Modrožáby

15.4.2012
( po najetí myší na obrázek se u některých zobrazí popisek... )

  D1202_1576Rw

Skokan ostronosý (Rana arvalis), dříve nazývaný skokan rašelinný. Dorůstají 5 až 8 cm. Od skokana hnědého se liší zejména špičatě zakončeným čenichem a odlišným hlasem. Sameček se v době Best Replica Watches rozmnožování zabarví po celém těle do modra.. Jejich hlas připomíná bublání dešťových kapek na vodu, štěkání psíků nebo vzdálený hukot jedoucího vlaku. Když skřehotá větší počet skokanů najednou, slyšíme nezaměnitelný sbor, daleko slyšitelný, přestože jednotlivci jsou velice tiší..

Všichni hnědí skokani přizpůsobují svoje zbarvení barvě prostředí, v němž žijí. Vyskytují se na vlhkých lukách, rašelinných mokřadech mezi rybníky, kolem lesních bažin. Můžeme ho nalézt také v zaplavovaných lesích, podél řek, na okrajích mokřadů, v rašeliništích, atd. Upřednostňuje vlhké lesní stanoviště. Zdržuje se, s výjimkou doby páření, na souši. Zde vyhledává i potravu.www.bestwatches.co V nebezpečí skáče do struh nebo rašelinných jezírek a snaží se potopit. Zimu přečkává od října do března. K vodě přichází jen v době rozmnožování. Zbytek roku žije na souši, kde pod klestím či v norách hlodavců přečká zimu. Stane se, že přezimuje i na dně vody.

  D1202_1785Rw

  Časně zjara, když je ještě mráz, shromažďují se ve vodě nejprve samci. Jsou buď v malých vodních nádržích, nebo se ve velkých rybnících sdružují v uzavřených skupinkách. Po období námluv, které trvá asi 2-3 týdny, Replica Watches opouštějí skokani vodu a vracejí se na souš. Snůšky zůstávají na dně vod - nestoupají po nabobtnání k hladině jako snůšky skokana hnědého. Pulci jsou hnědočerní se zlatitými skvrnkami, metamorfují během června a července. www.bestwatches.co Dospělosti dosahují ale až ve třetím roce života. Délka jejich života se pohybuje v rozmezí 8 a 12 let. Skokan ostronosý má specifické nároky na vlhkost i v době suchozemského života, Cheap Cartier Replica takže patří k jednomu z nejohroženějších druhů obojživelníků nejen v České republice, ale také v Evropě. Zasluhuje proto přísnou ochranu.

Tolik odborná literatura, www.cartiergirls.com zdroj : Wikipedia.

 

 

  Před několika dny mi zavolal kamarád, AAA Omega Replica Watches že bychom měli zkontrolovat „modrožáby“, že už je pomalu jejich čas. Všichni za nimi jezdí na jih moravy ale my usoudili, Omega Replica že je to škoda času a peněz, které raději věnujeme na nějaký další výlet. Díky dobré radě dalšího kamaráda jsme uspěli hned na první nedaleké www.replicaonsale.com lokalitě.

 

Detail lokality výskytu, vepředu jsou vidět ostrůvky čerstvých jiker i jedna "akční" žabí dvojice ;)
  D1202_1800Rw
budoucí žabí populace...
  D1202_1514Rw
 
hlídač... :)
  D1102_8493Rw

  Vyrazili jsme pomalu mokřinou podéCheap Breitling Replica l břehu. Žáby se divily cože je to za divné čápy a preventivně se raději zašily pod hladinu a do travin, sem tam zkoumavě vykukovaly jen ty jejich veliké oči… :-)

Našli jsme si tůňku plnou chomáčů jiker. Zaujali jsme v bažině polohu skrčenců a tiše čekali až žáby budou pokračovat Breitling Replica ve „výrobě vajíček“…. Celkem si dávaly na čas a mě neodbytně vrtalo hlavou, jestli se ještě někdy zvednu a narovnám. Po kolena promočený a s vodou v holínkách jsem kolegovi záviděl jeho spokojený posed ve vodě v neoplenových www.dobreitling.com prsačkách. Ty moje si v poklidu odpočívaly doma… :-(

skokan ostronosý v celé své kráse...
  D1202_1794Rw
ještě jednou...
  D1202_1751Rw
a takhle se chystají na svůj tichý zpěv...
  D1202_1665Rw
a tady už "zpívá" :)  Je dobře vidět, jak nafukují "volátko" - můžete porovnat s předchozí fotkou..
  D1202_1666Rw

  Víc jak po půlhodině konečně sem-tam zabublala voda, zašustila tráva a z dálky začal být slabě jakoby slyšet vlak… A nebyla to reakce ztuhlého těla v podobě přicházející halucinace, tak se opravdu „modrožáby“ ozývají. Cheap Replica Watches Po chvilce už nás pak přestaly řešit úplně, pohybovaly se v klidu všude kolem a věnovaly se s radovánkám. Dalo se i pomaličku přesunovat a tak jsem z objektivu „čtyřstovky“ skončil na „makru“ stovce… Moc jsem ocenil hlavně vyklápěcí www.weightwatchcenter.com displej u 60D, díky němu jsem zůstal mokrý jen po kolena… :-)

Ještě něco z "výroby vajíček" a žabích "radovánek" ( modrý sameček, hnědá samička )...
  D1202_1896Rw
ještě jednou...
  D1202_1876Rw
A tihle kolem čekají frontu...
  D1202_1841Rw
...nebo číhají až se objeví další samička. ;-)
  D1202_1813Rw

  Nechtěli jsme je dlouho otravovat a zbytečně jim to tam rozšlapat, takže jsme zhruba po půlhodince spokojeně vyrazili houštím zpět k autům a na nějakou tu lahůdku v blízké hospůdce...

Další prima „fotozážitek“ mám za sebou, díky za něj… :-)

 

Na závěr ještě jak takový "žabí zpěv" vypadá... ( stačí několikrát překlapnout obrázky mezi sebou... )

D1202_1617Rw
D1202_1618Rw

 

 

 

 

Komentáře

jméno
email
www
GUESTBOOK_CHECKCODE2:
Opište prosím kontrolní kód:
Jan Rudolf email: jan.rudolf95@gmail.com  www
20.05.2015 (12:40)

Úžasný fotky modráků! :) Chtěl jsem se zeptat, zda je lokalita tajná?

Libor Votoček
20.05.2015 (23:45)
Diky. Neni. Mate mejlik :)
A nejde mi otevrit odkaz na vas web... :(
 Libor Votoček